SMALMAT

Tacopaj

Gör en valfri pajdeg med lätta ingredienser
Bryn 4 hg nötfärs (10%) tillsammans med 1 hackad gul lök
Blanda ned en hacad röd paprika och 1 grön hackad paprika
Häll på 1 påse tacokryddor och ca 1 dl vtten
Låt detta småputtra ca 10 minuter
Lägg fyllningen i pajskalet
Rör ihop 2 dl fraiche (2%) och 2 msk lättmajonnäs
Bred detta över pajen
Lägg på skivade tomater och pepperoni
Strö över ost och grädda ca 25 minuter i 200 gr

Kycklingpanna med franska örter
4 portioner  6 points/portion

Hetta upp 2 tsk margarin i en gryta
Dela 4 st kycklingfile i 4 bitar var, bryn dessa väl runt om
Salta o peppra lätt
Strimla och blanda i en liten purjolök tillsammans med ½ dl grönsaksbuljong
Koka sakta under lock ca 7-8 minuter
Rör i fraiche franska örter och koka på svag värme ytterligare 7-8 minuter
tills kycklingen är vit och väl genomlagad
 

Bara en soppa

Finfördela 6 stora lökar, 1 mellanstort kålhuvud, 4 morötter och 1 bit selleri.
Blanda 2-3 grönsaksbuljongtärningar i 2 liter vatten och låt koka upp.
Blanda ner de finfördelad grönsakerna och låt dessa koka mjuka i buljongen
Gör 1 påse löksoppan enligt anvisning på påsen och blanda ner i buljongen
Tillsätt 1 burk krossade tomater, späd med vatten om soppan blir för tjock
Smaksätt med örtkryddor, men var snål med saltet

Svamp- och Lökpaj (8 portioner)

Hacka ihop 2 dl vetemjöl,2 krm salt och 60 gr bordsmargarin till en grynig massa.
Tillsätt 1-2 msk iskallt vatten, arbeta ihop till en fin deg och låt den vila kallt i minst 1 timme.
Tryck ut degen i botten och på kanterna i en pajform
Nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet i 225 grader ca 10 minuter
Hacka och fräs 2 gula lökar några minuter i 2 tsk flytande margarin, tillsätt 4 hg rensade kantareller och låt den fräsa med tills vätskan försvunnit
Salta och krydda med peppar o timjan
Lägg blandningen i pajskalet
Vispa ihop 2 ägg, 2 dl lättmjölk och 1 dl kaffegrädde och slå detta över
Grädda i 200-225 grader ca 20 minuter eller tills fyllningen har stannat

Smörgåstårta med pepparrot

Riv 240 gr grovt, osötat, mörkt bröd och blanda med 8 tsk bordsmargarin
Platta ut i botten på en rund bakform, ställ detta i kylen en liten stund
Lägg 5 gelatinblad i kallt vatten minst 10 minuter
Blanda 250 gr keso, 1½ dl kesella och 8 msk gräddfil
Skär 240 gr rökt skinka, renstek eller rökt kalkon eller kör i mixer och blanda ner tillsammans med ca 2½ msk pepparrot och lite nymalen svartpeppar
Smaka av och tillsätt mer pepparrot om det behövs
Ta upp gelatinbladen, krama ur det mesta av vattnet och smält dem på svag värme
Rör ner i massan och bred den över brödbotten
Täck formen och ställ den kallt att stelna, gärna över natten
Garnera med valfria frukter o grönsaker när den är dags att servera

MIRAKELSOPPA

Rensa, skala, skölj och skär 1 gul lök, 250 gr morötter,500 gr vitkål,
250 gr röd och gul paprika och 250 gr kålrabbi
Fräs detta i 1 tsk olivolja
Häll på 1½ liter vatten och låt koka upp en gång
Rör ner 2 tärningar grönsaksbuljong
Låt koka 10-12 minuter
Smaka av med jodsalt
Detta är ett grundrecept för 2 portioner

VARMRÖKT LAX MED AVOKADOKRÄM

500 gr varmrökt lax
12 färskpotatis

KRÄM
1 mogen avokado
1 dl matlagningsgrädde 15%
1 msk citronsaft
salt, peppar

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten
Rensa och bena ur fisken

Mixa avokadon med grädde
Tillsätt citronsaft och smaka av med salt o peppar

Detta ska räcka till 4 port