MATBRÖD

Lättbakade vitlökslimpor

Smula 1 hg  jäst i en bunke
Ljumma 1 liter vatten till 37 gr och häll över jästen
Rör till jästen löst sig
Tillsätt 1 dl Fibrex, ½ dl olja, 1 dl ljus baksirap, 1 msk salt och 2-3 pressade vitlöksklyftor
Låt stå ca 5 minuter
Arbeta in 2 liter rågsikt och tillsätt därefter ca 7 dl vetemjöl, lite i sänder,
tills degen släpper bunkens kanter
Tag upp degen och dela i 4 delar, forma till limpor
Lägg dem på smord plåt, nagga bröden
Sätt in bröden i kall ugn, nedre delen
Sätt ugnen på 225 gr och grädda i totalt 40 minuter
Pensla bröden så fort dom tas ur ugnen

YOGHURTBRÖD MED SOLROSFRÖN

Lös upp 15 gr jäst i 2 dl ljummet vatten och 1 dl turkisk yoghurt
Rör ner 1½ tsk salt, 1 msk mörk sirap, 1 dl solrosfrön och 8-9 dl mjöl ( special med fullkorn)
Arbeta degen väl ca 8 minuter
Forma till en rund bulle
jäses övertäckt på bakpappersklädd plåt ca 1½ timme
Duscha med vatten och sikta över mjöl
Baka mitt i ugnen ca 30 minuter i 225 grader
Låt svalna på galler under bakduk

CATRINS FILMJÖLKSLIMPA

½ dl vetekli
1 liter grahamsmjöl
11/4 dl linfrö
11/4 dl solroskärnor
2msk hackad mandel
2½ tsk bikarbonat
1-1½ msk salt
2½ dl russin
9 dl filmjölk
3/4 dl sirap

Smörj 2 formar och strö dom med vetekli
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Tillsätt fil och sirap

Grädda 175 gr  ca 1 timme