GRÖNSAKSRÄTTER

Inlagd Pumpa

Skala 2 kg pumpa, ta bort kärnor och dela i mindre bitar
Blanda 4 dl ättikssprit, 6 dl vatten och 1 msk salt
Lägg ned pumpan i lagen och lägg på en tallrik
Låt stå ett dygn
Häll av lagen i en stor gryta
Tillsätt 3 bitar muskotblomma, 1 tsk vitpepparkorn, 1 msk senapsfrön och 10 dl socker
Koka upp och lägg därefter i pumpan
Koka på svag värme 5-10 minuter
Tag upp bitarna med hålslev och lägg på burk
Häll över den heta lagen
Förvara svalt
Klar att äta efter 3 veckor
 


INLAGD VÄSTERÅSGURKA

1 kg gurka
10-15 dillkronor
2 msk pepparrot i tärning

SALTLAG
2 dl salt/liter vatten

ÄTTIKSLAG
3½ dl ättikssprit
5½ dl vatten
4 dl socker
10 vitpepparkorn

Borsta gurkorna rena och lägg dem i saltlag ( så det täcker)
Låt detta stå svalt i ett dygn
Koka ättikslagen i ca 5 minuter
Skiva gurkor och varva med dillkronor och pepparrot
Häll lagen över gurkorna
Efter 2 dygn kokas ättikslagen om och hälls åter över gurkor