GI-RECEPT

Recepten beräknade för 2 port

Kyckling med citron, vitlök och koriander

Koka 120 gr basmatiris
Finhacka 2 vitlöksklyftor, ½ rödlök och en liten bit röd chili
Stek hacket i 2 msk olivolja utan att det tar färg
Skär 300 g kycklingfile i mindre bitar
Salta och peppra
Stek tillsammans med vitlökshacket tills de nästan är färdiga
Tillsätt 1-2 tärnade tomater och saft av en ½ citron
Rör om och låt stå och småputtra tills kycklingen är helt färdig
Smaka av med salt, peppar, citronsaft och koriander
Servera med riset

Rostbiff och potatissallad med dijonsenap

Blanda samman 2 msk olivolja, 1 msk dijonsenap,1-2 msk rödvinsvinäger, salt och peppar till dressingen
Skölj några blad romansallad och låt den rinna av
Skär 600 gr potatis i lagom bitar och skiva 1 rödlök
Blanda samman med kapris (efter egen smak),ca 10 valfria oliver och dressingen
Serveras med 350 gr rostbiff och salladsblad

Roberts kycklinggryta

Skär 300 gr kycklingfile i mindre bitar och bryn dessa i 2 msk olivolja
Skala och hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor och bryn tillsammans med kycklingen
Skär 1 stor portobellosvamp i bitar
Tillsätt svamp, 1 burk hela tomater, 1 lagerblad och 1-2 msk örtkryddor
Låt sjuda ca 15 minuter
Smaka av med salt, peppar och en liten skvätt kycklingfond
Skär ½ squash, ½ grön paprika och ½ röd paprika i bitar och lägg dem i grytan
Låt sjuda ett par minuter
Servera med bönor, pasta eller ris

SAFTIG ROSTBIFF MED PASTA OCH BASILIKA

Gnugga in 1 kg rostbiff med 1 msk stött fänkålsfrön ,2-3 torkade stötta chilifrukter och salt
Hetta upp 1 msk rapsolja i en stekpanna och bryn köttet runt om
Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet och stek i ugn i 90 gr tills termonetern visar 55-60 gr,,,tar ett par timmar
Vira in köttet i folie och låt stå minst 30 minuter innan man skivar den

Koka 120 gr tagliatelle
Skär 300 gr av köttet i ca 2 cm tjocka skivor och riv några basilikablad
Blanda samman kött, basilika o pasta
Ringla över 2 msk olivolja och salta o peppra

 

RISOTTO MED RÄKOR O ÄRTOR

Koka upp 5 dl vatten smaksatt med fiskfond
Finhacka 1 charlottenlök o 1 vitlöksklyfta
Hetta upp ca 2 msk olivolja i en kastrull och fräs hacket glansigt o mjukt

Tillsätt 100 gr arborio- eller avorioris
Salta, peppra o fräs under omrörning tills riset fått en glansig yta
Slå på 1 dl torrt vin och kokaa bort det nästan helt
Sänk värmen lite och slå på 1 dl av fiskfondsbuljongen
Rör då o då
Fyll på med ytterligare lite buljong tills risotton känns krämig och riset fortfarande har tuggmotstånd
Tillsätt 100 gr ärtet och låt det bli varmt
Ta av kastrullen från plattan och blanda ner 300 gr skalade räkor
Smaka av med salt o peppar
Strö över basilika och droppa över lite citron