EFTERRÄTTER

PLOMMONPAJ

DEG:
3 dl vetemjöl
150 gr smör eller margarin
3 msk strösocker

FYLLNING:
8-10 plommon
300 gr mandelmassa
100 gr rumsvarmt smör eller margarin
3 ägg
2 msk vetemjöl

GARNERING:
1msk florsocker

Blanda snabbt ihop ingredienserna till degen och låt den vila svalt ca 1 timme
Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar botten
Nagga pajdegen med en gaffel
Förgrädda i 175 gr ca 10 minuter


Dela och kärna ur plommonen
Riv mandelmassan och rör ner den med matfettet
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning
Blanda ner mjölet
Bred ut mandelsmeten i pajskalet
Tryck ner plommon och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter
Serveras med vaniljsås, glass eller lätt uppvispad grädde

 


 

 

LIKÖRBANANER

Skala och sockra 6 medelstora bananer med 2 msk socker
Stek dem i lätt brynt 2 msk smör
Får ej bränas
Slå på 1 dl söt apelsinlikör och 1 msk pressad citronsaft
Smaka av med socker
Låt bananerna puttra ca 5 minuter eller tills dom känns mjuka
Servera med vispad grädde eller kall vaniljsås